Малката възрастова разлика между децата в семейството може да бъде трудна, но също така носи и много предимства. От онлайн магазин Patilanci.bg ще ви дадем 10 съвета, които имат за цел да ви помогнат да се адаптирате към ежедневието с две дечица под две годинки.

Увеличаването на вашето семейство е вълнуващо, но може да бъде и изтощително, особено ако имате две малки близо едно до друго като възраст деца. Да имаш новородено бебе и малко дете, за което да се грижиш едновременно, може да бъде непосилно в началото. Но с подкрепата на вашите приятели и семейство и нашите най-добри съвети скоро ще се справите добре и ще прекарате много страхотни моменти.

10 съвета за семеен живот с две деца под две години:

  • Не забравяйте, че вашето малко дете е още бебе

В ранните дни на отглеждането на две деца до две години жонглирането с приоритетите и нуждите на вашите бебета може да бъде трудно. Добре е да имате предвид, че вашето малко дете също е още малко и може да се нуждае от помощ, за да се адаптира към живота в по-голямо семейство.

Досега вашето малко дете е било бебето на семейството и е свикнало да получава цялото ви внимание. То ще трябва да опознае новия си брат или сестра и да се научи как да ви споделя с тях.Полезно е да помислите как бихте искали да запознаете вашето малко дете с вашето ново бебе. Някои родители чакат, докато донесат бебето си у дома, защото това означава, че тяхното малко дете е в позната среда, когато се срещат за първи път. Докато други предпочитат да ги представят в болницата или родилния център. Добра идея е да помогнете на малкото си дете да избере подарък за новото бебе. Може също да подготвите подарък, който да го очаква от новия им брат или сестра. Това може да ги накара да се почувстват свързани и специални.

  • Не пренебрегвайте по-голямото си дете

Вашето малко дете може да се почувства изоставено в първите дни, когато естествено има толкова много фокус върху новото бебе. Често може да се наложи първо да се погрижите за новороденото си, например ако има нужда от хранене или смяна на пелените. Уверете се, че говорите с по-голямото си дете за новата им вълнуваща роля на голям брат или голяма сестра и каква страхотна работа вършат. Когато семейството и приятелите ви посещават, можете да ги помолите да прекарат време в игра с по-голямото ви дете или да му отделят повече внимание. Вероятно ще откриете, че баби и дядовци, лели и чичовци или близки приятели се радват да вдигат да обърнат внимание на по-голямото ви дете. Може да им е приятно да ги изведат на разходка за известно време, за да ви дадат глътка въздух.  

  • Включете вашето малко дете, където можете

Опитайте се да включите вашето малко дете в грижите за вашето бебе, ако можете. Те може да са в състояние да ви помогнат със смяната на пелените, като ви дадат мокрите кърпички или нов памперс. Или могат да се насладят на ролеви игри, като сменят пелена на любимото си плюшено плюше или кукла, в същото време, когато сменяте бебето. Може също така да насърчите вашето малко дете да поеме нови отговорности и роли, като например да поздравите бебето, когато се събуди или да му помогнете да избере какво ще облече бебето. Някои родители използват книги с приказки, за да подготвят малкото си дете за ново братче или сестриче. Бихте могли да ги насърчите да се включат във всякакви приготовления за новороденото, като например подготовката на детската стая.

  • Бъдете подготвени със закуски и истории

В първите дни може да се наложи да подготвите предварително леки закуски и дейности, които да ви помогнат да занимавате малкото си дете, докато храните бебето си. Това е особено вярно, ако кърмите новороденото си бебе за дълги периоди. Някои малки деца може да искат да се гушкат в мама или любима плюшена играчка, докато храните бебето. Други може да се радват да играят независимо. Наличието на занимание или книга с разкази под ръка също може да бъде полезно. По този начин по-голямото ви дете може да седи до вас, докато му четете приказки или редите пъзел или друга дейност наблизо.

  • Задоволяване на нуждите на двама

Понякога и двете ви малки се нуждаят от вас едновременно. Не можете да правите всичко или да бъдете навсякъде едновременно, така че първо се заемете с най-голямата нужда. Просто направете каквото можете в момента. В зависимост от ситуацията може да успеете първо да отидете при вашето малко дете и да го насърчите да ви помогне. Така двамата ще можете да се грижите за бебето заедно. Като алтернатива можете да помолите малкото си дете да изчака, докато се погрижите за нуждите на бебето. Ако малкото ви дете падне, може първо да се наложи да се погрижите за него.

Ако можете да организирате някакви грижи за вашето бебе, може да ви помогне да прекарате малко време насаме с по-голямото си дете. Това означава, че можете да се съсредоточите върху по-голямото си дете и да му помогнете да се чувства сигурно и обичано. Добре е да насърчите партньора си да направи същото.

  • Никога не се колебайте да поискате помощ

Поискайте помощ, ако имате нужда от нея, и приемете всякакви предложения за поддръжка. Независимо дали това е вашият партньор, майка, приятели или съсед, обикновено има някой, с когото можете да говорите и да го помолите да ви помогне.
Ако ви се струва наистина трудно в първите дни, първата стъпка е да говорите с някого за това как се чувствате. Ако сте объркани или мислите, че може да сте депресирани, потърсете професионална помощ.

Организирането на грижи за вашето малко дете може да ви помогне да прекарате известно време с новото си бебе и да ви даде възможност да се отпуснете. Някои родители предпочитат да поканят близък приятел или член на семейството да прекарат време с тяхното малко дете след раждането на бебето им за физическа и емоционална подкрепа.

  • Излизане с двама

Ако имате активно малко дете, тогава може да е забавно да излизате и да посещавате групи и дейности за малки деца. Ходенето в обичайните им групи и общуването ще им помогне да усетят, че не всичко в техния свят се е променило.
Семейството и приятелите също могат да помогнат, като заведат малкото ви дете в обичайната им група за игра, за да ви дадат време насаме с новото ви бебе. Или може да ви помогнат, като отидат с вас на група за игра, докато придобивате увереност, излизайки с две малки. В зависимост от това на колко години е вашето малко дете, може да помислите за количка за породени деца или за единична с борд за второ дете. Друга възможност, която някои родители избират, е да носят бебето си в слинг, което може да е добре, тъй като ръцете ви ще бъдат свободни, за да се грижите за вашето малко дете. Опитайте да подготвите чанта с всички необходими принадлежности за излизане, за да не се налага да я приготвяте всеки път, когато излизате. Можете да започнете, като посетите места, подходящи за деца, като местния парк или детски клуб.

  • Справяне с изтощението

Със супер активно малко дете в движение и малко бебе на ръце вие със сигурност ще се почувствате изтощени. Може да е особено трудно да се приспособите към липсата на сън, ако вашето новородено се буди често през нощта и малкото ви дете е ранобудник, който е активен през целия ден. Опитайте се да отделите време само за вас и вашия партньор, ако можете. Бихте могли да си вземете детегледачка и да излезете. Опитайте се да си починете малко през деня, когато можете. Ако вашето малко дете ходи на детска градина или детегледачка, може да успеете да си починете с бебето за известно време. Помолете за помощ вашия партньор, приятели или семейство, за да можете да си починете или да подремнете. Можете също така да опитате да вземете малките си на разходка следобед. Те може да подремнат, давайки ви възможност да презаредите.

  • Очаквания срещу реалност

Вероятно не е добър момент да въвеждате големи промени в този момент в живота на вашето малко дете – да имате ново братче или сестриче е нещо, към което трябва да се приспособите. Някои родители обмислят приучване към гърне около двегодишна възраст, но с ново бебе това може да окаже твърде голям натиск върху всички. Не бързайте и не смятайте, че трябва да бързате с нови важни етапи за бебето. Вашата цел е да оцелеете през първите няколко месеца, като се фокусирате върху най-важното и се грижите за нуждите на вашите деца. Няма значение дали къщата ви е по-хаотична и не толкова чиста, колкото някога.
Опитайте се да бъдете възможно най-гъвкави относно всеки ден и това, което наистина има значение. Също така е много важно да отделите време и да се погрижите за себе си.  

  • Не забравяйте да му се насладите

В моментите, когато се чудите защо сте родили децата си толкова близо едно до друго, не забравяйте да се съсредоточите върху положителните страни на малката възрастова разлика. Да ги видите да се опознават и да се научат как да се грижат един за друг може да бъде прекрасно. За някои родители може да бъде облекчение да се справят с тези предизвикателни години на бебето и малкото дете за сравнително кратък период от време. Да имаш деца близо едно до друго също може да предложи практически ползи. Те са по-склонни да споделят дейности и да бъдат в едни и същи училища, което може да улесни организирането на семейния живот. Така че дори и да имате труден ден, не забравяйте да се насладите на всички малки неща, които ви карат да се усмихнете.