Категории

Ученически раници

Артикули 1-36 от 1162

Ученически раници

Раници


Раниците улесняват пренасянето на всичките училищни пособия. Би било трудно да носиш всичко без раница. Но раниците също могат да бъдат истинска болка.
Ето защо: децата могат да се наранят, ако се спънат или се блъснат. А тежките раници могат да бъдат твърди за врата и гърба.
Тъй като раниците са факт от живота на децата, нека поговорим за безопасността на раницата.

Как мога да използвам раница безопасно?

Ето две големи правила за пътуване с раница:

     1. Гледайте тази раница! Като домашен любимец, раниците понякога могат да се отдалечат от вас, така че внимавайте. Дръжте я настрана, където хората вървят, като например коридорите, средната пътека на автобуса и пътеката между бюрата в клас. Също така ще искате да внимавате за падащи раници, ако сте я съхранявали на горния рафт на шкафчето си.
     2. Проверете сляпото си място. Преди да свалите или сложите раницата си, огледайте се около себе си и зад себе си. И, разбира се, не се опитвайте да ударите някого с раницата си. Натоварен с книги, това е като да удариш някого с торба тухли.

Понякога раниците могат да причинят болки в гърба или да причинят болка във врата или раменете. За да избегнете това:

 • Използвайте и двете презрамки, за да разпределите тежестта равномерно. Носенето на раницата само на едно рамо може да ви накара да се наведете на една страна. Регулирайте презрамките, като се уверите, че не са твърде разхлабени.
 • Стой изправен. Ако раницата ви кара да се прегърбвате или да се навеждате на една страна, може да носите твърде голяма тежест или да не използвате и двете презрамки.
 • Ограничете теглото. Носете възможно най-малко книги. Ако можете да оставите няколко книги след себе си, направете го. Лекарите препоръчват да носите не повече от 10% до 20% от телесното тегло. Например, ако тежите 40кг, раницата ви не трябва да тежи повече от 4 до 8 кг.
 • Дайте почивка на гърба си. Когато можете, оставете раницата си в шкафчето и носете точно това, от което се нуждаете.
  Говорете с майка си или татко си, ако имате проблеми с поставянето или свалянето на раницата. Също така уведомете родител, ако имате болки, болка, изтръпване или изтръпване (без усещане) в гърба или ръцете.

Какво трябва да търся в нова раница?

Наличието на правилния вид раница може да предотврати проблеми. Така че, ако е време да си вземете нова раница, помислете за тези съвети:

 • Изберете лека раница, за да не увеличавате теглото на вашите книги и други консумативи.
 • Изберете раница с подплатен гръб и широки, подплатени презрамки, които няма да се впият в раменете ви.
 • Потърсете пакет с много джобове и секции вътре, за да може тежестта да се разпредели.
 • Потърсете пакет, който има компресионни ленти отстрани. Можете да затегнете ремъците, за да направите вашите книги и консумативи плътно прилепнали в опаковката. Това също може да ги държи по-близо до гърба ви.
 • Презрамките за бедрата и гърдите също могат да ви помогнат да разпределите тежестта и да улеснят нещата на гърба ви.

Как избирате правилната детска раница за училище?


Детска раница, защо трябва да изберем умно


Раницата обикновено е едно от най-големите, а понякога и най-голямото нещо в списъка ви за пазаруване за училище.
Раницата е нещо, което остава с вашите деца за доста дълъг период от дните им. Следователно училищната раница за деца обикновено трябва да бъде достатъчно издръжлива, за да понесе удари.
Особено когато имате деца, които ходят на начално училище или по-големи, с повече учебници, папка за проекти и други неща, влизащи в раницата им, това със сигурност трябва да поддържа нещата по-силно.
Накратко, не купувайте раница за училище само защото е най-сладката или най-евтината, която можете да намерите.
Но опитайте да видите дали смятате, че раницата може да издържи до една година, също и дали е удобна за носене и дали е подходяща за нуждите на вашето дете.
 

Коя ученическа чанта е най-добра?


Ето някои неща, които трябва да имате предвид, когато пазарувате детска раница. Прочетете тези 11 съвета за избор на правилната раница за вашите деца.


     1. Широки подплатени презрамки


Презрамките трябва да са подплатени и достатъчно широки, за да са удобни за носене.
Ако има тесни или тънки презрамки, когато чантата е тежка, тя може да се „забие“ в раменете им.
Означава, че ще окаже натиск само върху определена част от рамото на вашето дете, което може да бъде болезнено с течение на времето.
По-широките и по-дебели презрамки биха разпределили тежестта по-равномерно върху раменете им.
Хубаво е да имате: каишка за гърдите или талията
Това би било полезно за поддържане и разпределяне на товара на чантата по-равномерно към тялото.

      2. Издръжлив материал


Бих избягвал чанти, които изглеждат крехки или използващи тънък материал. Защо?
Защото, когато е тънък, шевът може лесно да се откачи особено частта, където се свързва с презрамките или ципа и може лесно да се разкъса или пробива от остри предмети или ъгъл на книги.
Освен това, ако пазарувате в магазини, си струва да разгледате вътрешната страна на раницата.
Има ли разплетен плат или край с цип? Вижда ли се разхлабена нишка?


      3. Водоустойчив или не водоустойчив


Лично аз предпочитам нещо , направено от материал, който е поне водоустойчив.
Ще ви помогне да защитите проектните документи или домашните на вашето дете от влажно време или разлив!
Освен това улеснява почистването с мокри дрехи, когато има разлив или замърсяване.
Петната от маркери все още са кошмар. Родителите не ги интересува, дали има петна вътре в раницата. Но ако е отвън и наистина искат да използват вълшебна гъба, за да го изтъркат. Понякога не всичко се получаваше чисто.
Ако не е водоустойчив, може да искате да изберете нещо, което може да се пере в пералня, за да можете просто да го хвърлите в прането си.


     4. Множество отделения


Това е лично предпочитание, но бих казал, че добро правило за детската раница е да имате такива, голям преден джоб за лесен достъп, вътрешен джоб за портфейл и други дребни предмети и страничен джоб за бутилка с вода за да могат лесно да имат достъп до бутилката за пиене.


Приятно е да имам


       - преден джоб за органайзер . Обикновено с различни джобове за телефон, карти и химикалки. Подходящо за деца в начално училище и извън него.
      – разделител или голям джоб вътре в основното отделение . Полезно за разделяне на неща, които не са книги/папки, като молив, линийки, кутия за обяд и др.
     – подплатен калъф за джаджи за таблет/лаптоп, за вашите ученици от училище и извън него.
За малко дете или детска градина, не мисля, че ще имат нужда от много различни отделения или джобове за органайзер. Може би ще са достатъчни само обикновен преден джоб и джоб за бутилка с вода.

     5. Подплатен заден панел


Раница с подплатен гръб обикновено с малко дунапрен и мрежест материал ще ви помогне да предпазите гърба на детето си от остри ъгли на учебниците и ще го направи по-удобно за носене.
Но имайте предвид, че това също ще направи чантата малко по-обемна в сравнение с тези класически платнени раници.
Разбира се, всички тези фактори не са строги правила. Те са само допълнителни съображения, ако искате училищната си раница да е по-дълга.


     6. Дръжка за бързо захващане


Изберете раница, която има дръжка или примка отгоре. Това ще помогне, когато детето трябва да го хване с ръка или когато трябва да закачи чантата на кука.

     7. Подходящ размер


Раницата се предлага в различни размери.

Как избирате най-добрата раница, която подхожда на вашите деца?


Тук има две съображения

 • . Височина и стойка на вашето дете.


Не избирайте размер, който е твърде голям за вашето дете.
А ширината не трябва да е по-широка от торса на вашето дете.

 • Детското училище има нужда, какви неща трябва да носят в училище.


Проверете с училището дали трябва да донесат голям файл като папка с размер A4 или други подобни.


8. Покрито основно отледеление с цип


Някои хора предпочетоха раница, която има капак, който покрива ципа на основното отделение.
Това е така, че нещата вътре ще бъдат защитени в случай на дъждовен ден. И ципът не се отваря толкова лесно, защото е плътно прилепнал под капака.

      9. Лесен и гладък цип, копчета, катарама или други закопчавания


Ако купувате раницата си от магазини, проверете всички ципове, катарами или джобно копче, ако има такива.
Уверете се, че може лесно да се отваря и затваря от дете.
Някои по-малко добре изработени чанти може да имат цип, който трудно се отваря/затваря или понякога се забива наполовина, защото се захваща за тъканта. Не си струва детето ви да не може да отвори чантата си, когато е на училище.

      10. Структурирани или леки


Отново, това зависи от личните предпочитания. Добрата раница, която има подплатена каишка и подплатен гръб, би била по-обемна от класическите платнени раници за всички цели.
За по-малките деца до края на началното училище бих склонен да избера структурирана раница с достатъчно подплънки, само защото те все още са във фазата на научаване на добрата поза за носене на раница.
Бихме искали да си изградят навика да носят раници правилно и безопасно. Като да се уверите, че носят и двете презрамки или не претоварват опаковката.
Докато тийнейджърите или учениците от средното училище и извън тях обикновено предпочитат ежедневна лека чанта, която могат да носят навсякъде, на училище, на клубни дейности, на футболни мачове и т.н.


11. Екстри за безопасност


Някои раници се предлагат със светлоотразителна лепенка, която улеснява шофьорите или други възрастни да виждат детето ви, особено когато ходи рано сутрин или през нощта. Като алтернатива можете също да закупите отразяваща лепенка за ютия/зашиване от магазин за занаяти, за да я прикрепите в предната част на раницата.

12. Цвят и модел

Помислете и за цвета и шарките на раницата.
Светлият или пастелният цвят може да изглежда толкова сладък, но също така ще изложи повече мръсотия. Докато тъмен цвят или наситени щампи могат да помогнат за камуфлаж, когато раницата вече не е в идеално състояние.
Или може би вашето дете предпочита нещо просто?
Можете да им позволите да изберат раница в плътни цветове и след това ще имат свободата да я персонализират със значки, щифтове, кръпки или рисунки.
Стилът също е важен. Вашето дете има своя собствена личност и предпочитания.
Помогнете на децата си да вземат разумно решение, но дайте им място да изберат окончателния си избор .
Не забравяйте, че и вашето дете трябва да е доволно от раницата!
 

Ръководство за размера на училищната раница


Раницата се предлага в различни размери. Добрата ергономична раница, когато се носи, трябва да лежи на не повече от 5см под линията на раменете, до не повече от 10см под линията на талията.
Ето някои често срещани размери на раница (на височина) за различни възрасти на децата:

 • Малко дете (2-4 години): 22см – 30см
 • Детска градина (3-6): 30см – 36см
 • Класно училище (7-12 години): 36см – 40см
 • Средно училище и извън него: 40см или повече

Защо да купя от Патиланци?


Екипът на Патиланци ви предлага голямо разнообразие от ученически раници. Подходящи са за деца от различни възрасти, момичета и момчета. Разгледайте и изберете желаната раница от вашето дете, при нас можете да намерите много цветни, много шарени, с различни дизайни раници. Различни форми и размери. Раниците са внимателно подбирани, според интересите на децата, затова предлагаме голямо разнообразие от раници за деца от всяка възраст. Разгледайте внимателно и поръчайте избраната раница, ако имате въпроси относно ученическите раници. Потърсете ни, ще отговорим на всичките ви въпроси.