В сравнение с разумните пластмасови играчки, повечето дървени детски играчки изглеждат малко трудни за хващане. Въпреки това, причината, поради която дървените играчки продължават да бъдат обичани, е, че те имат много чар, които пластмасовите играчки нямат.

Ще ви запознаем с предимствата на дървените играчки и как да се грижим за тях, за да могат да се използват дълго време.

Ползи от играта с детски дървени играчки

 

„Топлината на дървото“ не се среща в пластмасата. Често се казва, че дървените играчки имат "топлина" и „натурално“ усещане.

Дървото е по-добър материал за топлоизолация и задържане на топлина от пластмасата. Дървото има голям брой невидими дупки, а въздухът в тези дупки действа като топлоизолатор. Поради това свойство дървените детски играчки се чувстват по-топли на допир от пластмасовите. В допълнение, петте сетива се подхранват чрез гладката текстура, аромата и шарките на материала, които са различни от тези на пластмасата.

Мек звук, който не предизвиква стрес

Децата са склонни да удрят и хвърлят играчки. Пластмасовото тракане и силните звуци могат да бъдат стресиращи не само за възрастните около тях, но и за самите деца, които вдигат шума. Детските дървени играчки издават приятен и мек звук при удар, така че не са шумни като пластмасовите. Развива въображението и креативността Много дървени играчки са направени със семпъл и обикновен дизайн и за разлика от пластмасовите нямат механизъм за издаване на звук, движение или светване с натискане на бутон.

Затова е необходимо децата да мислят и да играят сами "Как е забавно да се играе?"

Като мислят за нови начини за игра, докато играят с възрастни, братя и сестри или приятели, въображението и креативността се тренират естествено.

  • Здрави и трудни за счупване

Колкото и внимателно да се борави с пластмасата, тя ще се разпадне само за няколко години поради ефектите от стареенето и други фактори. Дървените детски играчки са издръжливи и няма да се начупят или счупят лесно. Ако се грижите добре за тях и ги използвате внимателно, можете да ги предадете на второ или трето поколение и да играете с него дълго време.

  • Безопасни за поставяне в устата

Суровината за пластмасовите играчки е нефт. Използват се много химически вещества като органични разтворители и добавки, преди да се преработи във формата на играчка. Някои от тях могат да отделят вредни вещества при близане, така че е необходимо внимателно да се прецени дали са подходящи за играчки за малки деца, преди да ги дадете. Дървото, от друга страна, е естествен материал, който е безопасен за поставяне в устата. Повечето дървени играчки за бебета, са преминали строги стандарти за безопасност, така че е безопасно за бебета, които обичат да слагат всичко в устата си.

  • Екологичен материал, който в крайна сметка се връща в почвата

Голямото количество пластмасови отпадъци се превърна в глобален проблем и се полагат различни усилия за намаляване на количеството отпадъци. Дървените играчки не само издържат по-дълго от пластмасовите, но също така са естествени материали, които в крайна сметка се връщат в почвата. Може да се каже, че това е играчка, която е приятелска не само към бебетата, но и към земята.

Как да се грижим за дървена играчка

Недостатъкът на дървените играчки е, че отнемат много време и усилия за почистване, но ако се грижите за тях, те могат да се използват по-дълго от пластмасовите играчки. Правилния метод за основна грижа е просто да избършете с мека, суха кърпа след употреба. Ако искате да стерилизирате или дезинфекцирате е важно препарата да не се поставя директно върху играчката, а да се напои с кърпа и внимателно да се избърше.

Как да изберем дървена играчка - Съсредоточете се върху възрастта на детето и вида и формата на играчката

Когато избирате дървени играчки за бебе, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание е дали е подходяща за възрастта на вашето дете . От съображения за безопасност е важно да изберете такъв модел, който е подходящ за развитието на вашето дете:

  • За деца на 0+ години използвайте безопасен размер, който е труден за поглъщане по погрешка

Нека първо изберем безопасността за малките бебета . Около 5-месечна възраст бебетата започват да слагат в устата си всичко, което могат да докоснат, да ближат и дъвчат. Избягвайте играчки с малки размери и проверете целевата възраст, преди да купите. 

  • За деца на 1 година препоръчваме да използвате дървени образователни играчки, които издават звуци и се движат сами.

Повечето бебета започват да ходят около 1-годишна възраст и техният обхват на движение и зрително поле се разширяват. Това е времето, когато децата започват да имитират и играят с възрастните, стават умели в използването на играчки с прости механизми и увеличават броя на нещата, които могат да правят. Препоръчваме дървени образователни играчки, с които може да се играе с цялото тяло , като колички, дървени играчки за дърпане или дървена играчка за бутане, блокчета за конструиране, както и музикални инструменти, които издават звуци при движение.

  • Дървени играчки, които позволяват на децата да мислят и играят, са идеални за 2-годишни

Около 2-годишна възраст много деца развиват самочувствие и искат да правят всичко сами, научаване на имената на цветове и предмети, увеличаване на техния речник и разпознаване на прости числа. На тази възраст се препоръчва използването на дървени играчки Монтесори, които позволяват на децата да учат, докато играят, като пъзели и съпоставяне на картинки.

  • За 3-годишни деца са подходящи, комплекти къщи за игра, дървени играчки за кухня, строителни блокчета и други неща, на които можете да се забавлявате с приятели.

До 3-годишна възраст двигателните нерви са се развили и детето може да движи добре тялото си. Те стават по-общителни и постепенно се научават да общуват с приятелите си, затова препоръчваме комплекти за игра и градивни елементи, с които всеки може да играе. Има много видове дървени детски играчки и музикални инструменти и е трудно да се избере. От само себе си се разбира, че безопасността и сигурността са на първо място също е важно да изберете от какво детето се интересува. Когато избирате дървена играчка, не забравяйте да имате предвид гледната точка на вашето дете и изберете тази, която отговаря на вкуса му. Много хора си представят образователни играчки, когато мислят за дървени играчки. В допълнение към пъзелите, образователни дървени играчки са играчки тип влакче, които свързват релси във всякаква форма и къща за игра. Можете да очаквате различни ефекти като научаване на имената на предмети и разпознаване на цветове и числа, докато детето се забавлява в играта . Играчките с музикални инструменти не само им позволяват да се наслаждават на нежни тонове, но също така помагат да развиете чувството им за ритъм и височина.

Предимствата и атрактивните дървени играчки са с много предимства като подаръци за рожден ден, коледни подаръци за деца или като подарък за бебешко парти на приятел.Дървените играчки могат да бъдат малко трудни за боравене, но те имат много предимства пред пластмасовите играчки. С надеждата, че "малките животи ще растат здрави и здрави", моля, подарете дървена играчка като следващ подарък.

В нашият онлайн магазин разполагаме с голямо разнообразие от дървени детски играчки, които може да използвате го като подарък за вашите приятели и роднини, за да отпразнувате раждането на бебе, или като подарък за вашия племенник или племенница.