Хайде да играем на магазин…

„Искаш ли да „готвим“?“… Всеки родител е участвал поне веднъж в подобна игра или поне веднъж е бил поканен на „чаено парти“. Има малко неща, които са по-завладяващи от това да гледате малки деца, които се занимават с ролеви игри. Децата обичат да имитират възрастните и в процеса на игра научават за живота. Ролевите дейности им помагат да помогнат точно това Въпреки това, че този тип игра винаги се случва спонтанно, без много напътствия от възрастни, вие можете да помогнете да се насладите, като задавате правилните въпроси или предоставяте необходимите играчи. Също така е важно да не забравяте, че като родител вие подкрепяте и в тази игра, а не я поемате или ръководите.

Ролевата игра е, когато дете, преструвайки се, поема ролята на човек, животно или друго събитие и разиграва сценарий. играейки ролята, детето използва преструването като безопасен начин да изрази чувствата си и да покаже конкретна роля през своите очи и разбирания. По този начин те се учат на емпатия и развиват известна представа за това как хората действат и се държат в различни ситуации. Докато участват в този вид игри с други, децата развиват изразителни езикови и социални умения , докато общуват, споделят, работят заедно в различни роли, решават конфликти и обмислят мненията и идеите на другия.

Екипът на Patilanci.bg може да предложи няколко идеи и теми за ролеви игри, подходящи за Вашите деца:

  1. Деца лекари - Децата много обичат да подражават на лекарите, като носят стетоскопи, предписват лекарства и лекуват други деца. Следователно този сценарий за ролева игра е задължителен за предучилищна възраст. Тази игра също ги учи да се грижиш и помагаш, внушавайки им чувство на състрадание. Те могат да се редуват да играят лекари, медицински сестри и пациенти и дори да мислят какви заболявания ще излекуват. Идеите просто изникват в процеса на играта. Осигурете си бели престилки и медицински инструменти за работа.
  2. Готвене и печене - Тъй като храненето е толкова голяма част от ежедневието и децата гледат родителите си да го правите всеки ден, те естествено обичат да се преструват, че приготвят храна (понякога невидима) и да ви я предлагат. Децата може да създадат своя собствена пекарна и да пекат лакомства и да ги продават на други деца, които биха били технически клиенти. Това е лесно за осигуряване на ревизит – просто погледнете във вашата кухня.
  3. Семейство - В този сценарий децата си разпределят различни роли. Едно дете е майка, едно е баща, а други са деца, баби и дядовци или дори домашни любимци. Те обичат да се преструват на майки и татковци, които хранят бебето си, приспиват го, сменят му пелетата и го утешават, когато е разстроено. Тази ролева игра не изисква много; само кукла или играчка и малко въображение. Това е един от най-ефективните сценарии за ролева игра за деца, тъй като ги учи как да се грижи и защитава.
  4. Строител - За тази забавна идея децата се преструват на строителни работници – от зидари до бояджии, дори архитекти. Ще ви трябват някои инструменти, които да отговарят на работата – четки за боядисване, чукове, ролка хартия за строителните планове, каска и др.
  5. Учител Тази ролева игра за е идеална за малки деца и деца в предучилищна възраст. Много пъти по-малките деца учат азбука и пресмятане от по-големи братя и сестри. Тази игра е абсолютна класика, на което всяко дете обича да играе. Дайте на детето си цветен тебешир и черна дъска. Те с удоволствие ще се учат един друг с часове. Те ще се нуждаят от голяма дъска за писане, няколко книги, маркери и желание за нови знания.
  6. Строител / механик / инженер За тази забавна идея децата се преструват на строители, монтьори, а защо не направо да сглобят сами собствения си автомобил. Ще ви трябват някои комплекти инструменти, които да отговарят на играта, ролка хартия за строителните планове, каска и т.н. Предложете „счупен“ уред за „поправка“. Играйте с детето си, за да подхраните и насърчете въображението му. Когато детето ви донесе билет за своя театър или пристигне с асортимент от играчки, играйте заедно и покажете интерес към това, което прави. Когато търсите вашето внимание, не се уверете, че ще му дадете 100% от фокуса си. Играта е цена за децата - много цена. Всъщност ползите от играта не могат да бъдат оценени. Така че бягайте, пейте и танцувайте с децата си.

Играйте игри с децата си и се забавлявайте!