Коликите при бебета са често срещано състояние, характеризиращо се с прекомерен и неутешим плач при иначе здраво и добре хранено бебе. Докато точните причини за коликите все още не са ясни, има няколко теории, които се опитват да обяснят появата им. Някои потенциални причини включват:

 • Незряла храносмилателна система: Коликите може да са свързани с незрялостта на храносмилателната система на бебето. Някои бебета изпитват трудности при храносмилането на кърмата или формулата, което води до дискомфорт и прекомерен плач.
 • Газове и подуване: Натрупването на газове в храносмилателната система на бебето може да причини дискомфорт и болка, водещи до колики. То може да бъде повлияно от фактори като поглъщане на въздух по време на хранене, неадекватно оригване или дисбаланс в чревните бактерии.
 • Свръхстимулация и сензорно претоварване: Свръхстимулацията от шум, светлини или други фактори на околната среда може да претовари бебето и да предизвика епизоди на колики. Тази теория предполага, че бебетата с по-чувствителна нервна система може да са по-податливи на колики.
 • Киселинен рефлукс при бебета: Гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ) възниква, когато съдържанието на стомаха се връща обратно в хранопровода. В някои случаи киселинният рефлукс може да причини дразнене и болка, което води до коликоподобни симптоми.
 • Алергии или непоносимост: Някои бебета може да имат алергии или непоносимост към определени вещества, като протеин от краве мляко или определени храни, консумирани от кърмещи майки. Тези алергии или непоносимост могат да причинят храносмилателни проблеми и симптоми на колики.

Важно е да се отбележи, че коликите са самоограничаващо се състояние и обикновено преминават спонтанно в рамките на няколко месеца. Ако подозирате, че бебето ви има колики, винаги е препоръчително да се консултирате със здравен специалист за точна диагноза и подходящи стратегии за управление.

Храни, предизвикващи колики при бебетата

Няма окончателен списък с храни, които причиняват колики при бебета, тъй като всяко бебе е различно и може да има различна чувствителност към различни храни. Въпреки това, някои храни, които обикновено се свързват с колики при бебета, включват:

 • Краве мляко: Млечните продукти и по-специално кравето мляко могат да причинят симптоми на колики при някои бебета, особено ако имат непоносимост към лактоза или алергия към млечен протеин.
 • Кофеин: Консумирането на храни или напитки, които съдържат кофеин, като шоколад, кафе, чай или сода, може потенциално да причини колики-подобни симптоми при някои бебета.
 • Цитрусови плодове: Киселите плодове като портокали, лимони, грейпфрути или домати могат да причинят или обострят симптомите на колики при някои бебета.
 • Кръстоцветни зеленчуци: Известно е, че зеленчуци като броколи, зеле и карфиол произвеждат газове в храносмилателната система и потенциално могат да допринесат за колики.
 • Пикантни или газирани храни: Храни, които са силно подправени, пикантни или газове (като лук, чесън, люти чушки) могат да причинят храносмилателни проблеми при някои бебета, водещи до коликоподобни симптоми.
 • Храни с високо съдържание на FODMAP: Ферментиращите олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли (FODMAP), открити в определени храни като лук, чесън, ябълки, круши, мед и пшеница, могат да причинят храносмилателен дискомфорт и потенциално да допринесат за симптоми на колики.

Важно е да запомните, че всяко бебе е уникално и това, което може да причини коликоподобни симптоми при едно бебе, може да не засегне друго. Ако подозирате, че определени храни причиняват симптоми на колики при вашето бебе, най-добре е да се консултирате със здравен специалист или педиатър за правилни насоки.

Справянето с коликите при бебе може да бъде предизвикателство, но има няколко стратегии, които можете да опитате:

 • Успокояващи техники: Нежното люлеене, повиване или държане на вашето бебе може да ви помогне да осигурите комфорт. Някои бебета намират облекчение от бял шум, като например вентилатор или прахосмукачка.
 • Техники на хранене: Уверете се, че бебето ви е правилно засукано по време на кърмене или използвайте зърното с правилен поток при хранене с шише. Оригвайте бебето си често по време и след хранене, за да намалите натрупването на газове.
 • Опитайте с различни адаптирани млека: Ако храните с шише, помислете дали да не пробвате с различни адаптирани млека, за да изключите потенциална хранителна чувствителност или алергии, които биха могли да причинят колики.
 • Експериментирайте с диета за кърмене: Ако кърмите, отбележете всички потенциални храни, които предизвикват (като кофеин, млечни продукти или пикантни храни), които може да изострят симптомите на коликите. Елиминирането на тези храни от вашата диета може да помогне за облекчаване на симптомите.
 • Време за корема и нежни упражнения: Внимателното масажиране на корема на вашето бебе или поставянето му по корем за кратки периоди (под наблюдение) може да помогне за облекчаване на газовете и подобряване на храносмилането.
 • Осигурете спокойна среда: Уверете се, че средата на бебето е тиха, слабо осветена и свободна от прекомерни стимули. Това може да помогне за намаляване на свръхстимулацията, която може да влоши симптомите на коликите.
 • Потърсете подкрепа: Може да бъде емоционално предизвикателство да се грижите за бебе с колики. Свържете се с приятели, семейство или групи за подкрепа, които може да са преминали през подобни преживявания за съвет, насоки или просто за отдушник.
 • Консултирайте се със здравен специалист: Ако имате притеснения относно симптомите на коликите на вашето бебе, важно е да се консултирате с педиатър. Те могат да изключат всякакви основни медицински състояния и да предоставят допълнителни насоки и потенциални възможности за лечение.

Не забравяйте, че коликите обикновено преминават от само себе си в рамките на няколко месеца. Въпреки че може да бъде разочароващо и изтощително, опитайте се да се грижите за себе си и да потърсите подкрепа, когато е необходимо.