Зрението започва да се развива по време на ембрионалния стадий на бременността при хората, около 4-та до 5-та седмица. До края на първия триместър се формират основните структури на очите, като лещата, ретината и зрителния нерв. Въпреки това зрителната система продължава да се усъвършенства и съзрява през остатъка от бременността и в ранното детство.

Бебетата виждат света по различен начин в сравнение с възрастните. При раждането им зрението не е напълно развито и те виждат предметите и заобикалящата ги среда по-размазано и по-малко детайлно. Те имат ограничена способност да се фокусират и могат да виждат само предмети, които са в рамките на 5 до 15 сантиметра от лицата им. Цветовете може също да изглеждат по-малко живи за бебетата първоначално и те може да виждат ограничена гама от цветове, докато зрението им узрее.

Новородените са по-добри в откриването на модели с висок контраст, като черно-бели изображения, тъй като тяхната зрителна система реагира най-добре на тези стимули. Привличат ги острите ръбове и простите форми. Докато растат, зрителната им острота се подобрява и те започват да развиват способността да разпознават лица, познати предмети и цветове. До около 3-4 месечна възраст те могат да проследяват предмети с очите си и имат по-добро възприятие за дълбочина.

Важно е да се отбележи, че зрителното развитие на бебетата напредва с течение на времето и те се научават да виждат и тълкуват заобикалящата ги среда въз основа на своите зрителни преживявания.
Подобряването на зрението на бебето е естествен процес, който се случва с течение на времето, докато очите и мозъкът му се развиват.

Въпреки това, има няколко дейности и практики, които могат да помогнат за поддържане и насърчаване на здравословно зрение при бебета:

 • Осигурете визуална стимулация: Ангажирайте бебето си с визуално стимулиращи играчки, книги с цветни картинки и предмети с контрастни шарки. Те могат да помогнат за изграждането на визуалните им умения и да стимулират зрителното им развитие.
 • Насърчавайте времето за корема: Редовните упражнения за игра за корема могат да укрепят мускулите на врата, раменете и гърба на бебето, което може да подобри способността му да се движи и да фокусира очите си.
 • Поддържайте добра хигиена на очите: Поддържайте очите на вашето бебе чисти, като внимателно избърсвате отделянето с чиста, влажна кърпа. Избягвайте да използвате агресивни продукти или да търкате енергично очите им.
 • Осигурете правилно хранене: Добре балансирана диета, богата на витамин А и други основни хранителни вещества, може да подпомогне здравословното развитие на очите. Включете храни като моркови, спанак, сладки картофи, броколи и риба в диетата на вашето бебе.
 • Ограничете времето пред екрана: Прекомерното време пред екрана може да натовари очите на бебето. Препоръчително е да избягвате излагането на бебета под 18 месеца на екрани, с изключение на видео чат. За по-големи бебета ограничете времето пред екрана и осигурете подходящо разстояние за гледане.
 • Наблюдавайте здравето на очите: Редовно проверявайте очите на вашето бебе за признаци на зачервяване, секреция или аномалии. Ако забележите нещо тревожно, консултирайте се с педиатър или очен специалист.

Когато почиствате очите на бебето, важно е да го правите нежно и предпазливо. Винаги използвайте чиста, мека кърпа, навлажнена с топла вода, за да избършете всякакъв секрет или мръсотия около очите. Бъдете нежни и избягвайте грубото триене или оказване на натиск върху деликатната зона на очите на бебето. Ако очите изглеждат червени, подути или ако има обилно течение, най-добре е да се консултирате със здравен специалист. Почистването на очите на бебето може да се извърши безопасно и нежно чрез следните стъпки:

 • Започнете с измиване на ръцете си със сапун и топла вода.
 • Подгответе чиста, топла кърпа или стерилни памучни топки.
 • С едната си ръка внимателно дръжте главата на бебето стабилно и я наклонете леко назад.
 • Навлажнете кърпата или памучната топка с чиста, хладка вода.
 • Започвайки от вътрешния ъгъл на окото, внимателно избършете клепачите и миглите на бебето с нежни движения надолу. Използвайте нова кърпа или памучна топка за всяко око, за да избегнете кръстосано замърсяване.
 • Ако забележите засъхнала коричка или секреция около очите на бебето, намокрете кърпа или памук със солен разтвор, специално създаден за бебета, и внимателно почистете засегнатата област. Избягвайте да използвате обикновен физиологичен разтвор за възрастни или други капки за очи, без да се консултирате със здравен специалист.
 • След почистване внимателно подсушете лицето на бебето с чиста кърпа. Избягвайте триене или прилагане на прекомерен натиск върху очите.
 • Ако очите на бебето изглеждат раздразнени, кръвясали или имат упорито течение, най-добре е да се консултирате с педиатър за допълнителна оценка и съвет.

Не забравяйте, че винаги бъдете нежни и внимателни, когато почиствате очите на бебето, за да предотвратите увреждане или дискомфорт. Имайте в предвид, че докато тези практики могат да поддържат здраво зрение, всяко бебе се развива със собствено темпо. Ако имате притеснения относно зрението на вашето бебе, винаги е най-добре да се консултирате със здравен специалист.