Детските велосипеди се използват от децата за развлечение, състезание или игра.
 Пазарът на велосипеди се разрасна през годините чрез въвеждане на различни функции и непрекъснати иновации. Днес има повече видове детски велосипеди, отколкото когато и да било. Това означава, че избора за закупуване на грешен велосипед или такъв с по-ниско качество е по-голям.

Тротинетки

Знаете ли как да изберете детски велосипед?
 Когато едно дете кара колело за първи път, има много неща, които  не знае, като например кога да започне да кара и размера на  велосипеда. На първо място, важното е дали детето е мотивиран  или не. Момента, в който детето каже "Искам да се возя", е  подходящият момент да започнете.
Възрастта, на която детето си пожелава велосипед за първи път, често е около 3-4-годишна възраст. Вече има велосипеди за ритане (бутане), които могат да се карат от 1 или 2-годишна възраст , така че е добре да практикувате на него, преди да преминете към велосипед с педали.
 Велосипедите за малки деца също се предлагат в различни цветове и дизайни. Важно е да се отбележи, че предпочитания на татковците и майките са важни, но карат децата, така че трябва да уважите мнението им, доколкото е възможно.

Как определяте правилния размер за вашия велосипед?
 За велосипеди с тренировъчни колела е препоръчително да изберете малко по-голям размер. Причината е, че има по-малък риск от падане и тренировъчните колела са на път да израснат и краката да докосват земята.
По принцип избора на велосипед се прави въз основа на ръста на детето, а не на неговата възраст.
Akо приемем, че сте купили първия му велосипед, когато детето е било на 3 или 4 години, когато стигне до началното училище, условията за използването му се променят, като например да ходи на далечни места само, тялото му и силата му става по-големи. Така че трябва да се опитате да изберете този размер, който ще му подхожда към момента.
За разлика от велосипедите за бебета с помощ, когато детето кара без помощ, е важно краката му да достигат до земята за безопасност. 
От съществено значение за безопасното каране е и избора на каска.
След като сте решили какъв велосипед ще закупите, следващото нещо, което трябва да имате предвид, е закупуването на каска. Избирете този модел, който отговаря на размера на главата на детето, като сега има и много модели, които могат да се регулират отвътре. Има два основни типа каски: твърди и меки.
・Твърда каска: Външната част е твърда и издръжлива, така че няма да нарани, дори ако дете я хвърли или изпусне.
・Мека каска: Изработена от лек материал, така че дори малки деца могат лесно да я носят.
И двете са еднакво безопасни.

А защо не изберете любимият цвят и форма, заедно с детето си?